Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring zoals een ongeval, seksueel misbruik of een geweldsincident. De herinneringen aan de nare ervaring kunnen zich blijven opdringen, bijvoorbeeld in de vorm van angstwekkende beelden en nachtmerries. Daarnaast kan sprake zijn van schrik- en vermijdingsreacties. EMDR kan helpen om deze klachten te verminderen. Het is een kortdurende therapievorm met als doel de emotionele lading van een nare herinnering te verminderen. Je vergeet dus niet wat er gebeurd is, maar de herinnering zal zich niet meer ongewenst opdringen en een minder sterke emotionele reactie oproepen.
Hoe gaat EMDR in zijn werk?
In een intakegesprek onderzoeken we of deze vorm van therapie geschikt is voor jouw klachten. Als blijkt dat EMDR passend is, zal de behandelaar starten met het verzamelen van informatie over de gebeurtenis. Daarna start het verwerkingsproces. De behandelaar zal je vragen om aan de nare gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Tegelijkertijd voegt de behandelaar een afleidende stimulus toe: de behandelaar beweegt zijn vingers voor jouw ogen heen en weer. Het is de bedoeling om de beweging te volgen met jouw ogen terwijl je aan de herinnering terugdenkt. De behandelaar kan ook gebruik maken van andere stimuli, zoals geluiden. Dit duurt ongeveer 30 seconden en wordt ook wel een ‘set’ genoemd. Tussen de sets door zal de behandelaar je vragen wat er in gedachten naar boven komt. Zo komt er doorgaans een keten van gedachten, beelden, gevoelens en/of lichamelijke sensaties op gang. De behandelaar zal je bij elke nieuwe set vragen om te concentreren op datgene wat spontaan bij je op kwam. Tussendoor vraagt de behandelaar steeds naar de spanning die de herinnering op dat moment nog oproept. Door aan de nare herinnering te denken en tegelijkertijd de afleidende stimuli te volgen moet het werkgeheugen veel informatie tegelijkertijd verwerken. Hierdoor komt er steeds minder ruimte voor het beeld en zal deze vervagen.
Een EMDR sessie duurt gemiddeld 1,5 uur, waarbij jouw hoofd behoorlijk aan het werk gezet wordt. Hierdoor kan het zijn dat je na een EMDR sessie erg moe bent of hoofdpijn hebt. Dit gaat vanzelf weer over en houdt meestal niet langer dan 3 dagen aan. Afhankelijk van het aantal nare herinneringen bepalen we samen met jou hoe veel EMDR sessies er nodig zijn om de klachten te verlichten.
EMDR voor angsten en fobieën
Uit recent onderzoek is gebleken dat EMDR ook effectief kan zijn bij de behandeling van specifieke angsten of fobieën. Meestal ontstaat een angst of fobie als gevolg van een specifieke, ingrijpende gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan een hondenfobie die is ontstaan nadat iemand is gebeten door een hond, of een fobie voor autorijden na een ernstig ongeluk. Dit soort angsten kenmerken zich door een sterke emotionele reactie wanneer aan de nare gebeurtenis wordt teruggedacht. Bij deze fobieën kan EMDR, ter aanvulling op cognitieve gedragstherapie, worden toegepast.
Er zijn ook angsten en fobieën zonder duidelijk aanleiding, waarbij geen sprake is van een specifieke, ingrijpende gebeurtenis die een emotionele reactie oproept. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een spinnenfobie, watervrees of hoogtevrees. Voor dit soort angsten is EMDR niet de meest passende behandeling en heeft cognitieve gedragstherapie de voorkeur.
Aanmelden
Je meldt je aan door jouw contactgegevens te mailen of ons te bellen op 030 – 227 1291. We bekijken dan samen hoe we je het beste kunnen helpen.