Het kan prettig zijn om met een psycholoog te gaan praten wanneer je er zelf niet uitkomt. Je kunt bijvoorbeeld merken dat het steeds zwaarder wordt om te blijven werken, dat je sneller emotioneel bent dan anders of dat je je meer terugtrekt. Dat zijn signalen dat het psychisch minder goed gaat en dat het goed kan zijn om met iemand te gaan praten. Bij de volgende klachten kan therapie vaak een snelle weg naar herstel betekenen:
- angst in sociale situaties
- overspannenheid en burn-out
- (angst voor) paniekaanvallen
- herbelevingen van ingrijpende gebeurtenissen
- dwanggedachten en dwanghandelingen
- chronische vermoeidheid
- slaapproblemen
- piekeren
- somberheid
- (gecompliceerde) rouw
Wij kunnen helaas geen passende behandeling bieden bij (ernstige) suïcidaliteit, automutilatie, psychotische klachten, verslaving, grensoverschrijdend / strafbaar gedrag of ernstig ondergewicht. Wij hebben geen crisisdienst.
Therapievormen
Binnen Psychologiepraktijk Houten bieden we verschillende vormen van therapie:
Online behandelen
Ook voor online behandeling ben je bij Psychologiepraktijk Houten welkom. Met online therapie helpen wij je vanuit jouw vertrouwde omgeving, vanuit huis of elke andere locatie. Zo krijg jij nog steeds de hulp die jij nodig hebt, maar hoef je niet af te reizen naar een locatie en kun je efficiënt met je tijd omgaan. Dit kan extra prettig zijn wanneer je fysiek of mentaal niet de mogelijkheid hebt om een psycholoog te bezoeken.
Een behandeling via videobellen is bewezen net zo effectief als behandelen op locatie. Met onze expertise en ervaring in online behandelen geeft de behandelaar jou hetzelfde vertrouwen als in de behandelkamer, maar dan op afstand. Alle gesprekken worden gevoerd in een veilige online omgeving, via beeldbellen en chat. Het enige wat je nodig hebt is een goede internetverbinding en een camera of webcam.
Ook biedt online behandelen het voordeel dat er online informatie en opdrachten klaargezet kunnen worden en dat er tussen de geplande sessies online berichten uitgewisseld kunnen worden met de behandelaar.
De behandeling
De behandeling is grofweg in te delen in 3 fasen. Tijdens de eerste fase ligt de focus op het verkrijgen van inzicht en overzicht in de klachten en op het bereiken van een eerste verbetering hierin. De tweede fase is meer gericht op het doorbreken van gedachten- en gedragspatronen zodat er een blijvende verandering ontstaat. De derde fase is gericht op het voorkomen van terugval. We stellen een terugvalpreventieplan op met daarin maatregelen die je kunt nemen bij de eerste signalen van terugval. E-health toepassingen worden steeds meer gebruikt gedurende de behandeling, uiteraard in gezamenlijk overleg. Het gebruik van een digitaal werkboek, digitale informatiebrochures, tussentijds contact met berichten (via een beveiligd zorgplatform) over de huiswerkopdrachten vormen een onderdeel van de behandeling. Daarnaast is er aandacht voor het betrekken van je naasten bij de behandeling. Hier maken we samen tijdens de intake concrete afspraken over.
Effectmeting
Gedurende de behandeling meten we het behandeleffect door aan het begin, midden en eind een klachtenlijst in te vullen (OQ-45) en door tweemaal gedurende de behandeling een cliënt tevredenheid vragenlijst (CQi) in te zetten. Zo werken we samen aan een zo effectief mogelijke behandeling. Actuele clientervaringen gemeten met de CQi geven een beeld weer van goede tevredenheid. In 2021 is de behandeling gemiddeld gewaardeerd met een 8,5. Daarnaast ervaren cliënten dat zij samen kunnen beslissen over de inhoud van de behandeling, wat gemeten wordt door de schaalscore ‘samen beslissen’ van de CQi. Daarop wordt een gemiddelde score van 4,3 gegeven op een schaal van 1-5.
Ook staan we op ‘Zorgkaart Nederland’, de grootste ervaringssite van de Nederlandse gezondheidszorg. Door te zoeken op ‘PsychologiePraktijk Houten’ kun je jouw waardering over onze behandeling delen met anderen.
De behandelingen worden uitgevoerd volgens de GGZ zorgstandaarden en richtlijnen welke te vinden zijn op: https://www.ggzstandaarden.nl/.